قیمت سکه امروز ۱ آذر
سکه امامی
52,500,000 تومان
52,500,000 تومان
بهار آزادی
49,150,000 تومان
48,350,000 تومان
نیم سکه
26,590,000 تومان
25,800,000 تومان
ربع سکه
16,500,000 تومان
15,700,000 تومان
19,650,000 تومان
گرم طلا
4,540,000 تومان
سکه امامی
52,500,000 تومان
بهار آزادی
49,150,000 تومان
نیم سکه
26,590,000 تومان
ربع سکه
16,500,000 تومان
19,650,000 تومان
گرم طلا
4,540,000 تومان
قیمت سکه امروز در تاریخ ۱ آذر به شرح ذیل است :
قیمت سکه امامی در بازار آزاد امروز ۱ آذر [get_SekeEmamiSELL_rate] تومان معامله شد .
قیمت سکه بهار آزادی در بازار آزاد امروز ۱ آذر [get_SekeAzadiSELL_rate] تومان معامله شد .
قیمت نیم سکه در بازار آزاد امروز ۱ آذر [get_NimSekeSELL_rate] تومان معامله شد .
قیمت ربع سکه در بازار آزاد امروز ۱ آذر [get_RobSekeSELL_rate] تومان معامله شد .
قیمت مظنه (مثقال طلا 18 عیار) در بازار آزاد امروز ۱ آذر [get_Mazane_rate] تومان معامله شد .
قیمت گرم طلا 18 عیار در بازار آزاد امروز ۱ آذر [get_Tala18K_rate] تومان معامله شد .
برای مشاهده قیمت شمش طلا سوئیسی و شمش طلا پارسیس به صفحه شمش طلا در زکوین مراجعه فرمایید.
آکاردئون #1
راهنمای ضرب سکه
ضرب سکه مانند چاپ اسکناس در اختیار ضراب خانه های سلطنتی یا بانک هاب مرکزی کشورهای دنیا میباشد. و هر گونه ضرب سکه خارج از پروتکل های بانک های مرکزی جرم محسوب میشود.
سکه بر خلاف اسکناس دارای ارزش ذاتی بوده و بیمه و ضمانتی برای هر گونه تورم میباشد و جزو سرمایه های یک کشور محسوب میشود.
ضرب سکه های طلا از مسکوکات قانونی هر کشوری میباشد که در جمهوری اسلامی ایران است از سال ۱۳۵۸ مصوب وزارت اقتصاد و دارایی و توسط بانک مرکزی ضرب گردید. اولین سکه به مناسبت انقلاب اسلامی در قطع های ربع و نیم و تمام ضرب شد.
ضرب سکه صرفا بر عهده ضرابخانه بانک مرکزی است که سپس توسط بانک های عامل در بازار تزریق میگردد.
عیار سکه های ضرب شده در ایران در انواع ضرب مختلف ۹۰۰ در ۱۰۰۰ است و در ۴ قطع تمام سکه، نیم سکه، ربع سکه و یک گرمی عرضه می شوند. سکه های طرح قدیم مربوط به سال های 58 تا 70 و سکه های طرح بعدی مربوط به سال های 1370 به بعد میباشد.
خرید انواع سکه امامی ، بهار آزادی ، ربع سکه و نیم سکه در صرافی سکه زکوین با مجوز از اتحادیه طلا و جواهر و همراه پک امنیتی مخصوص امکان پذیر است
راهنمای سکه امامی
به مناسبت پیروزی انقلا در ایران سکه های بهار آزادی توسط بانک مرکزی ضرب گردید و بعد از وفات امام خمینی طبق مصوب قانون سکه هایی با درج تصویر امام ضرب گردید و ضر سکه بهار آزادی متوقف شد و لذا سکه های امامی در بازار مورد خرید وفروش قرار گرفت. وزن سکه امامی 8.133 گرم و قطر آن 22 میلیمتر و عیار آن 900 میباشد که بایستی مشخصات آن در پک های سکه درج شود. سکه بانکی زکوین با پک امنیتی ویژه و دارای جواز از اتحادیه طلا و جواهر تهران، سکه های ارائه کننده خود را ضمانت نموده است.
ربع سکه
ربع سکه یکی از مسکوکات طلا می باشد که قبل از انقلاب جمهوری اسلامی با نام ربع سکه پهلوی و از سال 1358 به نام ربع سکه بهار آزادی ضرب می گردد وزن ربع سکه برابر با 2.033 گرم می باشد همینطور قطر دایره ربع سکه 16 میلیمتر بوده و عیار آن 900 می باشد . ربع سکه بانکی زکوین ۱۰۰٪ تضمین شده و همراه با جدید ترین پک امنیتی در بازار سکه امنیت سرمایه شما در زمان خرید سکه ربع را تضمین میکند.
سکه طرح جدید
از سال ۱۳۵۸ لغایت ۱۳۷۰ سکه تمام بهار آزادی توسط بانک مرکزی ضرب میگردید که از سال 1370 تصویر و نقش امام خمینی روی آن منقوش گردید و به عنوان سکه امامی یا طرح جدید شناخته و مورد معامله میشود.
حباب سکه
اختلاف میان ارزش طلای سکه با قیمت معاملاتی و خرید و فروش آن در بازار را حباب سکه میگویند.
البته حباب سکه اصطلاح اشتباه و رایجی در بازار است. در واقع حباب سکه همان ارزش ضرب سکه توسط بانک مرکزی میباشد. تمامی سکه ها در تمامی کشور های دنیا توسط ضراب خانه های سلطنتی یا بانک های مرکزی ضرب میشوند. و سکه غیر بانکی به سکه ای گفته میشود که توسط بانک های مرکزی ضرب نشده باشد حتی به شرط آنکه دارای همان طلای عیار 900 باشند. در صورتیکه سکه غیره باشد یا دارای ضرب بانک مرکزی نباشد دیگر حباب سکه و یا ارزش ضرب سکه در قیمت آن لحاظ نمیشود. سکه های بانک مرکزی همانطور که با حباب مورد خرید و فروش قرار میگیرند.
محاسبه حباب سکه
عیار طلا در بازار جهانی 24 و عیار سکه بهار آزادی در ایران 21.6 است اگر این 2 عدد را بر هم تقسیم کنیم عدد 900 بدست می آید که همان عیار سکه است با ضرب عدد بدست آمده در وزن هر نوع سکه ( بهار آزادی ، نیم ، ربع ) قیمت واقعی سکه بدست می آید
( ( ( ( ( قیمت اونس جهانی طلا × نرخ دلار آزاد ) × ۰٫۹ ) /۳۱٫۱۰۳۴ ) × وزن سکه ) + حق ضرب ) – قیمت زنده سکه در بازار = حباب سکه
بانک مرکزی برای محاسبه قیمت سکه عددی را به عنوان حق ضرب به آن اضافه می کند که این مقدار حدود 5 هزار تومان می باشد بعد از محاسبه قیمت سکه به روش بالا و کسر آن از قیمت بازار میزان حساب سکه بدست می آید .
فرمول قیمت سکه
قیمت تئوریک سکه به عواملی چون قیمت جهانی طلا، قیمت دلار آزاد، هزینه ضرب سکه و سال ضرب آن توسط بانک مرکزی بستگی دارد. هزینه ضرب سکه همواره بین 5000 تومان تا 7000 تومان در نظر گرفته میشود. با توجه به عیار سکه بهار آزادی ( 21/6 یا 900 ) و وزن آن ( 8/13598 گرم ) قیمت تئوریک یک قطعه سکه بهار آزادی به شرح ذیل محاسبه میشود:
( ( ( ( ( قیمت اونس جهانی طلا × نرخ دلار آزاد ) × 0.9 ) / 31.1034 ) × وزن سکه ) + حق ضرب ) = قیمت سکه تمام
قیمت تئوریک سکه به عواملی چون قیمت جهانی طلا، قیمت دلار آزاد، هزینه ضرب سکه و سال ضرب آن توسط بانک مرکزی بستگی دارد. هزینه ضرب سکه همواره بین 5000 تومان تا 7000 تومان در نظر گرفته میشود. با توجه به عیار سکه بهار آزادی ( 21/6 یا 900 ) و وزن آن ( 8/13598 گرم ) قیمت تئوریک یک قطعه سکه بهار آزادی به شرح ذیل محاسبه میشود:
( ( ( ( ( قیمت اونس جهانی طلا × نرخ دلار آزاد ) × 0.9 ) / 31.1034 ) × وزن سکه ) + حق ضرب ) = قیمت سکه تمام
هدیه : از سکه طلا بهعنوان هدیه در جشنها و مهمانیها، اعیاد ملی و مذهبی، مراسم ازدواج، تجلیل، تودیع، اعطای جوایز ورزشی، مسابقات و المپیادهای علمی و سایر مناسبتها استفاده میشود. جشنوارهها مهمترین رویدادهایی هستند که معمولاً در آنها سکه اهدا میشود. به خاطر جایگاه ویژه طلا در جامعه ایرانی، سکه در قیاس با وجه نقد یا موارد دیگر، از مقبولیت بیشتری بهعنوان هدیه برخوردار است.
عیدی کارمندان دولت : طبق مصوبه هیئتوزیران در سال 1387، کلیه دستگاههای دولتی میتوانند بهجای پرداخت پول نقد به کارکنان خود به آنها سکه بهار آزادی عیدی دهند. این سکهها با نرخ روز اعلامشده از سوی بانک مرکزی به وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای دولتی که تمایل دارند عیدی کارکنان خود را بهصورت سکه اعطا کنند به فروش میرسد. پرداخت عیدی بهجای پول نقد یکی از راهکارهای کنترل نقدینگی در پایان سال اعلامشده است. با این تصمیم بانک مرکزی سه هدف زیر را دنبال میکند: اول اینکه عیدی کارکنان پرداخت میشود، دوم با افزایش عرضه سکه توسط کارکنان، قیمت این کالا در آستانه عید کنترل میشود و سوم عدهای سکههای خود را نگهداشته و نقدینگی کمتری وارد جامعه میشود.
مهریه ازدواج : در اغلب اوقات مهریۀ دوشیزگان ایرانی بر مبنای سکههای طلا تعیین میشود؛ از سال تولد وی گرفته تا شمار ائمه یا سورههای قرآن کریم همگی بهعنوان معیار تعیین مهریه دختران استفاده میشوند. طبق بررسیهای صورت گرفته، میانگین مهریه زنان ایرانی عددی بین 260 تا 350 سکه طلا را نشان میدهد.
پسانداز : سکه طلا بهعنوان کالایی سرمایهای برای حفظ ارزش پول مورداستفاده قرار میگیرد. بخش مهمی از سرمایه و پسانداز مردم ایران در قالب سکه طلا است. با توجه به نقش بااهمیت سکه بهعنوان کالایی سرمایهای، بانکها نیز بخشی از سرمایهها و نقدینگی خود را به سکه بهعنوان پشتوانۀ پولی و سرمایه مطمئن تبدیل میکنند.
سرمایهگذاری : سکه طلا به دلیل ارزش ذاتی آن، کالایی کم ریسک محسوب میشود. بهعلاوه در مقایسه با سایر داراییها (نظیر املاک و مستغلات) از خاصیت نقد شوندگی بسیار بالاتری برخوردار است و میتوان آن را در هر زمان و موقعیتی به فروش رساند. در بازار سکه ایران، معاملهگرانی هستند که با پیگیری نوسانات قیمت طلای جهانی و سکه طلا، بهصورت عمده در بازار به دادوستد سکه میپردازند.
وزن سکه امامی یا طرح جدید برابر با 8/13598 گرم و مقدار طلای خالص آن 7/322382 گرم می باشد. قطر دایره سکه های بهار آزادی 22 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
تمامی سکه هایی که در سال های 87 ,88, 89 و بعد از آن ضرب شده با تاریخ ضرب سال 1386 می باشد. به گفته بانک مرکزی هدف از این کار جلوگیری از اختلاف قیمتی برای سکه هایی با سال ضرب جدید می باشد اما در واقع و در بازار معاملات سکه عموما طرح جدید و قدیم با اینکه از نظر اندازه یا خلوص و عیار طلای بکار رفته در آنها یکسان و برابرند اما دارای اندکی تفاوت قیمت بوده و غالبا سکه طرح قدیم با نرخ های پایین تری داد و ستد می شود.
چنانچه اکثر فعالان بازار سکه در کشور قیمت جهانی طلا را به دلیل تبعات سیاسی و اقتصادی آن صعودی پیشبینی نمایند و از طرفی به دلیل کاهش قیمت نفت و به تبع آن کاهش درآمدهای دلاری دولت، نرخ دلار را بیش از رقم فعلی برآورد نمایند بنابراین قیمت معاملاتی سکه با قیمت تئوریک آن قطعاً متفاوت خواهد بود. به این قیمت که ماحصل انتظارات سرمایهگذاران و فعالان از آینده یک بازار میباشد ارزش ذاتی میگویند. جهت برآورد ارزش ذاتی سکه میتوان از رابطه زیر پیروی نمود:
( 12 / دوره سرمایه گذاری * نرخ سود مورد انتظار ) + 1 / قیمت تئوریک سکه ( با در نظر گرفتن پیش بینی نرخ دلار و اونس ) = ارزش ذاتی سکه
شایانذکر است ازآنجاکه تعیین ارزش ذاتی سکه بر پایه چند عامل ذهنی و برآوردی ازجمله پیشبینی قیمت آتی اونس جهانی، پیشبینی نرخ آتی دلار و همچنین سود مورد انتظار صورت میگیرد بنابراین ممکن است ارزش ذاتی محاسبهشده توسط یک فرد با فرد دیگر متفاوت باشد. حتی ممکن است به تعداد سرمایهگذاران یک بازار، ارزش ذاتی وجود داشته باشد. همین ویژگی است که معاملات سهام و سکه را موجب میشود. اگر همه سرمایهگذاران در یک بازار به یک ارزش ذاتی واحد دست مییافتند در آن صورت قطعاً تصمیمات یکسانی اتخاذ نموده و معاملهای در بازار رقم نمیخورد.
از سال 1358 به پیشنهاد وزارت اقتصاد و دارایی وقت و به مناسبت و یادبود پیروزی انقلاب اسلامی 57، ضرب سکه در قطع های مختلف آغاز گردید و به تناوب تا امروز ادامه یافته است. از ابتدا یکی از قطع های سکه های ضرب شده، “سکه تمام” بود که از سال 1358 تا سال 1370 ضرب آن ادامه داشت و به عنوان “سکه تمام بهار آزادی” از آن یاد می شد. طراحی این سکه ها از سال 1370 و با تایید هیئت وزیران، به طور کامل تغییر پیدا کرد و سکه طرح جدید متولد گردید. به همین جهت به سکه هایی که در قطع تمام بین سال های 58 تا 70 و پیش از سکه طرح جدید، ضرب و عرضه گردید در حال حاضر “سکه بهار آزادی” یا “سکه طرح قدیم” اطلاق می گردد.
در سال 1370 و با هدف تکریم و گرامیداشت نام و یاد امام خمینی (ره)، با پیشنهاد بانک مرکزی و موافقت وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد بند 2 قانون اصلاحیه ضرب مسکوکات طلا، هیئت وزیران اصلاحیه ای در این قانون به تصویب رساند و طی آن بانک مرکزی را موظف به تغییر طرح مندرج در روی سکه و درج تصویر امام بر روی یک طرف سکهها نمود و بدین ترتیب سکه هایی که از سال 1370 لغایت حال حاضر ضرب گردیدند به جهت منقش بودن به نگاره امام خمینی “سکه امامی” و به جهت اینکه پس از دوره نخست ضرب سکه ها که “طرح قدیم” نام گرفتند به بازار عرضه می شدند با عنوان “طرح جدید” نام گرفتند.
این دو نوع سکه از نظر وزن و عیار هیچ تفاوتی ندارند و هر دو با عیار ۹۰۰ در هزار و وزن ۸٫۱۳۵۹۸ گرم ضرب شده اند و لذا باید از نرخ یکسانی برخوردار باشند اما در عمل این گونه نیست و در اغلب مواقع سکه امامی یا طرح جدید ارزش بالاتری نسبت به طرح قدیم دارد.
مورد دیگر آنکه تمامی سکه هایی که در سال های 87 ,88, 89 و بعد از آن ضرب شده با تاریخ ضرب سال 1386 می باشد. به گفته بانک مرکزی هدف از این کار جلوگیری از اختلاف قیمتی برای سکه هایی با سال ضرب جدید می باشد اما در واقع و در بازار معاملات سکه عموما طرح جدید و قدیم با اینکه از نظر اندازه یا خلوص و عیار طلای بکار رفته در آنها یکسان و برابرند اما دارای اندکی تفاوت قیمت بوده و غالبا سکه طرح قدیم با نرخ های پایین تری داد و ستد می شود.
نرخ سکه تمام که معیار مشخصی برای سنجش وضعیت بازار انواع سکه به حساب میآید، همواره به دو شکل طرح جدید (سکه امامی) و طرح قدیم (بهار آزادی) در بازار وجود داشته است. البته آن نرخی که به عنوان شاخص اصلی برای قیمت سکه در بازار تعیین کننده است و به نوعی بیانگر وضعیت کلی بازار سکه در جهت ثبات یا نوسان نرخها محسوب میشود سکه تمام طرح جدید (امامی) است و معمولا دیگر سکهها مانند نیم، ربع و گرمی تحت تاثیر نرخ سکه تمام طرح جدید هستند.
اولین معاملات قرارداد آتی سکه تمام بهار آزادی (طرح امام خمینی (ره) ) در شرکت بورس کالای ایران در ساعت 10 صبح سه شنبه 5 آذر 1387 با انجام 2 قرارداد آغاز شد.
در معاملات آتی برای هر روز قیمت پایه تعیین میشود که قیمت تسویه روز قبل است. ولی در اولین روز راهاندازی این معاملات استثنائا قیمت پایه توسط کمیته اجرایی قراردادهای آتی و با توجه به قیمت نقدی و زمان تحویل تعیین شد.
یکی از بزرگترین مزایای قرارداد آتی سکه طلا این است که سرمایهگذاران با استفاده از معاملات قراردادآتی از قرار گرفتن داراییهایشان در معرض نوسانات قیمت بازار جلوگیری مینمایند.
1- دریافت کد معاملاتی از طریق کارگزاری 2- معرفی مشتری به بانک توسط کارگزار جهت افتتاح حساب عملیاتی پس از اخذ کد معاملاتی مشتری 3- اعلام شماره حساب عملیاتی مشتری توسط بانک سامان به کارگزار 4- اعلام شماره حساب شخصی توسط مشتری به کارگزار در فرمهای مربوطه
مشتری با خرید قرارداد معاملات آتی سکه را به قیمت روز قرارداد و با پرداخت 10 درصد کل ارزش خریداری میكند و میتواند در تاریخ تعیین شده با مراجعه به صرافی های اعلام شده آنها را دریافت كند. مسلماً ارزش قراردادها برحسب زمان تحویل سکهها متفاوت خواهد بود. چنانچه در طول دوره معاملاتی، قیمت سکه افزایش پیدا کرد آن شخص میتواند قرارداد خود را در بازار بفروشد و مابه التفاوت قیمت سکه را (نسبت به زمانی که خودش قرارداد را خریده بود و برحسب مقدار پولی که تا آن زمان پرداخت کرده است) از خریدار بعدی دریافت كند و اگر قیمت سکه پایین آمد زیان کرده و این ریسک بازار است، اگر فکر می کند قیمت باز هم پایین تر میآید میتواند برای جلوگیری از ضرر بیشتر نیز قرارداد خود را بفروشد.
چنانچه در طول دوره معاملاتی، قیمت سکه افزایش پیدا کرد آن شخص میتواند قرارداد خود را در بازار بفروشد و مابه التفاوت قیمت سکه را (نسبت به زمانی که خودش قرارداد را خریده بود و برحسب مقدار پولی که تا آن زمان پرداخت کرده است) از خریدار بعدی دریافت کند و اگر قیمت سکه پایین آمد زیان کرده و این ریسک بازار است. اگر هم فکر میکند قیمت باز هم پایینتر میآید میتواند برای جلوگیری از ضرر بیشتر نیز قرارداد خود را بفروشد.
آکاردئون #1
"سکه بهار آزادی" چیست؟
سکه طلا از مسکوکات قانونی جمهوری اسلامی ایران است که از سال 1358 به پیشنهاد وزارت اقتصاد و دارایی وقت و به مناسبت و یادبود پیروزی انقلاب اسلامی 57، ضرب آنها در قطع های مختلف آغاز گردید و به تناوب تا امروز ادامه یافته است. از ابتدا یکی از قطع های سکه های ضرب شده، “سکه تمام” بود که از سال 1358 تا سال 1370 ضرب آن ادامه داشت و به عنوان “سکه تمام بهار آزادی” از آن یاد می شد. طراحی این سکه ها از سال 1370 و با تایید هیئت وزیران، به طور کامل تغییر پیدا کرد و سکه طرح جدید متولد گردید. به همین جهت به سکه هایی که در قطع تمام بین سال های 58 تا 70 و پیش از سکه طرح جدید، ضرب و عرضه گردید در حال حاضر “سکه بهار آزادی” یا “سکه طرح قدیم” اطلاق می گردد.
وزن سکه بهار آزادی یا طرح قدیم برابر با 8/13598 گرم و مقدار طلای خالص آن 7/322382 گرم می باشد. قطر دایره سکه های بهار آزادی 22 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
یک روی این سکهها، با سه بار تکرار کلمه “علی” داخل یک شش ضلعی، منقش بنام حضرت علی بن ابیطالب (ع) بود و در ذیل آن عبارت «بانک ملی ایران» قید شده بود بر روی دیگر این سکه ها، تصویر بارگاه حضرت علی بن موسی الرضا (ع) به همراه عبارت «اوّلین بهار آزادی» و تاریخ ۱۳۵۸ درج شده بود. بین سال های 1358 لغایت ۱۳۷۰، انواع سکههای بهار آزادی با همین طرح تولید میشد اما کلمه «اوّلین» از آنها حذف گردیده بود.
صرافی سکه زکوین یکی از معتبر ترین مراکز خرید سکه بانکی و یادبود می باشد
نیم سکه
نیم سکه از سایز های استاندارد ضرب مسکوکات توسط بانک مرکزی میباشد که قطر آن 19 میلی متر و وزن آن 4.06 میباشد.
نیم سکه قبل از انقلاب در قالب نیم پهلوی و بعد از سال 57 به عنوان نیم سکه بهار آزادی در بازار در سال های متفاوت موجود میباشد.
نیم سکه دارای رتبه دوم در میزان حباب نسبت به ارزش طلای خود را دارا میباشد. خرید و فروش نیم سکه در بازار طلا و شمش بسیار رایج بوده و قیمت آن در بازار تهران با توجه به دو پارامتر نرخ ارز و قیمت اونس جهانی همزمان با بازار لندن مشخص میشود.
سکه گرمی
سکه گرمی که از سال 1389 شروع به ضرب آن شده است را میتوان جدید ترین عضو خانواده مسکوکات بانک مرکزی دانست. وزن سکه گرمی برابر با 1.01 گرم و قطر دایره آن 13.3 میلیمتر است عیار سکه گرمی 900 می باشد .
سکه پهلوی
سکه هایی که در ایران از سال 1350 تا سال 57 ضرب شده اند را سکه پهلوی گویند.
سکه پهلوی نیز در ابعاد استانداردی ضرب میشدهه است. مانند سکه یک پهلوی ، نیم سکه پهلوی ، ربع سکه پهلوی و پنج پهلوی
سایز سکه پنج پهلوی دیگر از سال 57 ضرب نگردید و صرفا قبل از انقلاب ضرب میشده است.
سکه پنج پهلوی
سکه پنج پهلوی قبل از سال 57 ضرب میشده است و دارای بیشترین ارزش طلایی و ضرب سکه بوده است. این قطع از سکه به همراه سکه دو پهلوی دیگر از بعد از انقلاب ضرب نشده است. سکه پنج پهلوی دارای قطر 402 میلیمتر و وزن 68/40 گرم است. طلای آن با عیار 900 است و از سال 1354 تا سال 1358 ضرب میشده است. روی سکه تصویر نیم رخ شاهنشاه محمد رضا پهلوی نقش بسته است و پشت سکه با تصویر شیر و خورشید نگاشته شده است. در پشت سکه پنج پهلوی برگ زیتون و بلوط نیز طراحی و اجرا شده است. ستا ضرب سکه نیز در سکه پنج پهلوی درج شده است که برخی سال ها شمسی و برخی سال های خورشیدی است.
سکه طرح قدیم
سکه یکی از مسکوکات بانک مرکزی است که به مناسبت پیروزی انقلاب و از سال 1358 در قطع مختلف شروع به ضرب گردیده است سکه ای که در بین سال های 1358 تا 1370 ضرب شده است به نام سکه بهار آزادی معروف می باشد بعد از سال 1370 طراحی و شکل سکه به صورت کامل تغییر کرد و سکه جدیدی روانه بازار شد از این رو سکه هایی که در سال های 1358 تا 1370 ضرب شده اند را سکه طرح قدیم می نامند. یک روی این سکه ها با 3 کلمه علی به صورت یک شش ضلعی و روی دیگر آن تصویر بارگاه حضرت علی ابن موس الرضا (ع) می باشد سکه های طرح قدیم یا بهار آزادی 8.138 گرم وزن دارد و قطر دایره آن 22 میلیمتر می باشد عیار تمام سکه های طرح قدیم 900 است . خرید سکه طرح قدیم زکوین به همراه امنیتی ترین پک موجود در بازار از صرافی سکه زکوین امکان پذیر می باشد.
سکه پارسیان
سکه پارسیان به دلیل شباهت با سکه بانکی به عنوان سکه شناخته می شود ولی در اصل طلای 18 عیار است که به شکل سکه طراحی شده و دارای اوزان مختلفی می باشد . در صورت پرس بودن آن وزن سکه روی کاغذ نوشته شده است مثلا 0.500 سوت یا 1.25 گرم در کنار آن نیز عیار طلا که 750 یا 18 عیار می باشد نوشته شده
برای محاسبه قیمت سکه پارسیان میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید : ” قیمت طلا روز 18 عیار x وزن سکه پارسیان ” البته زمان خرید بین 20.000 تا 30.000 تومان بیشتر از قیمت محاسبه به شما فروخته میشود . خرید و فروش سکه پارسیان در اوزان مختلف با پایین ترین قیمت ممکن در صرافی سکه زکوین امکان پذیر است .پک امنیتی سکه پارسیان زکوین اصالت و اعتبار سکه شما را تامین میکند
5 نوع که مشخصات آنها عبارت است از :
وزن سکه بهار آزادی یا طرح قدیم برابر با 8/13598 گرم و مقدار طلای خالص آن 7/322382 گرم می باشد. قطر دایره سکه های بهار آزادی 22 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
وزن سکه امامی یا طرح جدید برابر با 8/13598 گرم و مقدار طلای خالص آن 7/322382 گرم می باشد. قطر دایره سکه های بهار آزادی 22 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
وزن نیم سکه برابر با 4/0665 گرم و مقدار طلای خالص آن 3/661191 گرم می باشد. قطر دایره نیم سکه ها 19 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
وزنربع سکه برابر با 2/03325 گرم و مقدار طلای خالص آن 1/8305955 گرم می باشد. قطر دایره ربع سکه ها 16 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
وزن سکه گرمی برابر با 1/01 گرم و مقدار طلای خالص آن 0/909 گرم می باشد. قطر دایره سکه های گرمی 13/3 میلیمتر و عیار این سکه ها 900 در 1000 است که در مقیاس 24 عیار، برابر با 21/6 محسوب می گردد.
بازار های سکه در کشور به سه دسته تقسیم می شوند که عبارتند از :
بانک کارگشایی
بازارهای خارج از بورس (بازار رایج خرید و فروش سکه)
معاملات آتی سکه در بورس کالای ایران
بازار های سکه خارج از بورس چگونه فعالیت می کنند؟
در بازار آزاد یا همان بازاری که به عنوان رایج بازار خرید و فروش سکه می شناسیم معاملات سکه به دو شکل عمده و تک فروشی انجام می شود.
غالبا معاملات عمده در بازار تهران و بالاخص در سبزه میدان و چهارراه استانبول، در قالب بسته های 100 عددی یا بسته هایی با تعداد کمتر صورت می پذیرد، البته در این مراکز امکان خرید سکه به شکل تکی یا در تعداد محدود هم وجود دارد.
معاملات خرد یا تک فروشی هم شکل رایج و عمومی خرید سکه به تعداد محدود از سکه فروشی یا صرافی هاست که اغلب مصارف آن در قالب هدیه، عیدی، تشویق و …. است. واحدهای صنفی سکه فروشی و صرافی های مجاز بانک مرکزی، بازیگران رسمی و مرسوم در این شکل از مبادلات محسوب می شوند.
فعالیت و سرمایه گذاری در بازارهای مالی اقدامی بسیار تخصصی و با درجه ریسک بسیار بالا می باشد علاوه بر این، فعالیت در چنین بازارهایی نیازمند تحصیلات آکادمیک و تخصصی گسترده و همچنین تجربه فراوان است لذا موکدا اعلام می شود که برای فعالیت در این بازارها باید ابتدا تخصص و تجربه لازم را در این زمینه کسب کنید و بعد برای دوره ای 3 لغایت 6 ماهه، در مدل دمو یا صوری این بازارها فعالیت کرده و توانایی های خود را بسنجید و اگر همه این مراحل را با موفقیت پشت سر گذاشتید بصورت پلکانی و با مقادیر جزیی شروع به سرمایه گذاری یا معامله نمایید تا به تدریج به یک سرمایه گذار یا معامله گر موفق بدل شوید.
خرید سکه برای سرمایه گذاری از صرافی سکه زکوین با پایین ترین قیمت بازار ممکن می باشد
قرارداد آتی قراردادی است که فروشنده براساس آن متعهد میشود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمتی که الان تعیین میکنند بفروشد و در مقابل طرف دیگر قرارداد متعهد می شود آن کالا را با آن مشخصات خریداری کند. یکی از کالاهایی که ساز و کار معامله آن در این قالب در بورس کالای ایران فراهم شده، سکه می باشد و منظور از سکه آتی، قراردادهای مبادله سکه در قالب قراردادهای آتی در بورس کالاست.
بورس کالای ایران از سال 1387 قرارداد آتی سکه طلا را به فعالان و سرمایهگذاران این حوزه معرفی نمود.در بورس کالای ایران، هر قرارداد 10 سکه را شامل میشود و در تمام ماههای زوج سال، این قراردادها تعریف میشوند.
بورس کالا، نحوه انجام قرارداد آتی برای هر کالا شامل زمان تحویل، مقدار کالا، میزان سپرده قرارداد آتی و سایر مشخصات مربوط را بهصورت استانداردشده تعیین و اعلام میکند. برای انجام معامله هر قرارداد آتی سکه، خریدار و فروشنده در ابتدا مبلغی را بهعنوان «وجه تضمین اولیه» بهحساب خود نزد اتاق پایاپای واریز میکنند. این مبلغ جهت تضمین ایفای تعهدات مشتریان برای هر موقعیت اخذ میشود و میزان این سپرده در مشخصات هر قرارداد آتی تعیین میشود. در حال حاضر، وجه تضمین اولیه در قراردادهای آتی سکه تقریباً برابر با مبلغ یک سکه نقدی و به مبلغ 11000000 ريال است. در حقیقت وجه تضمین اولیه حداقل سرمایه لازم برای انجام معاملات آتی سکه است و این مبلغ ممکن است تغییر نماید که این تغییرات از طریق اعلامیههای سایت بورس کالا به اطلاع عموم خواهد رسید.
سرمایهگذاران سپس با توجه به تحلیل خود از آینده بازار سکه، به ارسال درخواست خرید یا فروش خود مینمایند. این سفارشها در کارگزاریهای دارای مجوز فعالیت در بازار آتی از طریق تماس تلفنی و همچنین سامانه آنلاین تریدینگ انجام میپذیرد. خریدار و فروشنده با توجه به زمان تحویل کالا بر روی قیمت رقابت مینمایند و پس از توافق، معامله صورت پذیرفته و سفارشها به موقعیت تبدیل میشود. اتاق پایاپای نیز مبلغ وجه تضمین اولیه دو طرف را مسدود و کارمزد کارگزاران و عوارض بورس از حساب دو طرف معامله کسر میشود.
سود یا زیان قرارداد در هرروز بر اساس قیمت تسویه قرارداد آتی در تالار بورس محاسبه و پس از پایان ساعت معاملاتی بدین شرح بهحساب هر فرد منظور میشود که اگر قیمتها در آن روز نسبت بهروز قبل کاهشیافته باشد مبلغ سود از حساب سپرده خریدار کسر و بهحساب سپرده فروشنده واریز میشود؛ اما اگر در آن روز قیمتها افزایشی بوده آن مبلغ از حساب سپرده فروشنده کسر و بهحساب سپرده خریدار واریز خواهد شد. این فرآیند تا زمانی ادامه مییابد که خریدار یا فروشنده موقعیت خود را باز نگهداشته باشند. منظور از «موقعیت باز» موقعیتی است که همچنان فعال بوده و از طرف صاحب آن بسته نشده باشد. بستن یک موقعیت از طریق اتخاذ موقعیت معکوس ممکن خواهد بود. بدین معنا که شخصی که موقعیت خرید دارد با اتخاذ موقعیت فروش در همان قرارداد میتواند موقعیت باز خود را ببندد و بالعکس.
از طرفی اگر مبلغ وجه تضمین اولیه شخص (چه خریدار و چه فروشنده) به دلیل زیانهای وارده، از حداقل وجه تضمین کمتر شود از طرف کارگزاری برای مشتری مربوطه اعلامیه افزایش موجودی ارسال میگردد. مشتری تا یک ساعت پس از شروع معامله روز بعد فرصت دارد نسبت به افزایش موجودی خود اقدام نماید. درصورتیکه پس از انعقاد قرارداد بین خریدار و فروشنده هرکدام از طرفین قرارداد تمایلی به ماندن در قرارداد نداشته باشند میتوانند قرارداد خود را در تابلو بورس عرضه نماید. در این حالت مجدداً رقابت بر روی تابلو بورس بر اساس قیمت پیشنهادی صورت گرفته و پس از انجام قرارداد، کلیه مسئولیتها به خریدار یا فروشنده جدید منتقل میگردد.
مثال کاربردی از معاملات آتی سکه
فرض کنید ما قصد سرمایهگذاری در بازار سکه راداریم. پس از بررسی این بازار قرارداد تیرماه 94 را جهت ورود مناسب تشخیص میدهیم. با توجه به اینکه در روز ورود ما به بازار آتی، قیمت هر سکه تمام بهار آزادی در بازار 10200000 ريال است و پس از مطالعه آخرین اعلامیههای بورس کالا درمییابیم که وجه تضمین اولیه در بازار آتی سکه 10 درصد قیمت روز قرارداد در بازار (به عبارتی قیمت روز یک سکه تمام) و حداقل وجه تضمین نیز 70 درصد وجه تضمین اولیه میباشد، ما با تأمین مبلغ وجه تضمین اولیه لازم به مبلغ 20400000 ريال اقدام به خرید 2 قرارداد میکنیم
متأسفانه از روز بعد از خرید ما، سکه برای چند روز سیر نزولی به خود میبیند و موجودی وجه تضمین اولیه ما تحلیل رفته بهطوریکه در روز سوم از حداقل وجه تضمین نیز پایینتر میرود.
کارگزار اخطاریه تأمین وجه تضمین اولیه را اعلام و ما میبایست مبلغ موجودی خود را ترمیم نماییم؛ بنابراین بلافاصله مبلغ 1680000 ريال واریز میکنیم. این عدد حداقل مبلغی است که موجودی وجه تضمین را به حداقل لازم یعنی 14280000 ريال میرساند.
خوشبختانه از آن تاریخ به بعد قیمت سکه روند افزایشی در پیش میگیرد و ما در روز ششم با اتخاذ موقعیت معکوس یعنی فروش، تصمیم به خروج از این بازار میگیریم.
این معامله درنهایت به 2100000 ريال منتج میشود.
در بازارهای آتی الزامی نیست که کالا یا دارایی به طور فیزیکی رد و بدل شود و برخلاف بازارهای نقدی، انتقال مالکیت فوری دارایی مطرح نمیشود. بنابراین در این بازارها بدون در نظر گرفتن این که فرد مالک دارایی باشد یا نباشد، قراردادها قابل خرید و فروش هستند. همچنین برخلاف بازارهای نقد که پشتوانه آن تحویل دارایی است، بازارهای معاملات آتی مبتنی بر تسویه نقدی است و یکی از اهداف آن، خرید و فروش دارایی در آینده است. ضمن این که ریسکهای موجود در بازرا نقدی در بازار آتی دیگر مطرح نیستند.
تسویه معاملات در اتاق پایاپای انجام و تضمین میشود. اتاق پایاپای خود را در برابر طرفین معامله مسئول میداند و در برابر خریدار نقش فروشنده و بالعکس در مقابل فروشنده به عنوان خریدار عمل می نماید و بدین معنی است که مسئولیت ریسک طرف مقابل معاملات به اتاق پایاپای برمیگردد.
در بخش معاملات بر خط اوراق مشتقه در وبسایت بورس کالا با جداولی روبرو میشویم. این جداول هرکدام به قرارداد آتی سکه مربوط است. همانگونه که پیشتر بیان شد قرارداد آتی سکه در بورس کالای ایران در ماههای زوج سال در دسترس میباشد.
توضیحات:
GCTR95 کد قرارداد مربوطه است. GC مخفف Gold Contract به معنی قرارداد آتی طلا و TR بیانگر ماه شروع قرارداد که در اینجا تیرماه است میباشد. عبارت «شنبه 26 تیرماه 1395» که در زیر GCTR95 درجشده نیز تاریخ آخرین روز معامله این قرارداد را نشان میدهد.
اندازه هر قرارداد 10 سکه تمام بهار آزادی است؛ بنابراین در شکل فوق اعداد 8 و 10190000 در سطر سوم ستون تقاضا، درخواست خرید 8 قرارداد (80 سکه) به قیمت هر سکه 10190000 ريال را بیان میکند. این موضوع در خصوص ستون عرضه نیز صادق است.
قیمت تسویه روزانه قیمتی است که از میانگین حجمی قیمت معاملات آن روزبه دست آمده و حداکثر یک ساعت پس از پایان معاملات توسط بورس کالا اعلام میشود. این قیمت مبنای محاسبه سود و زیان روزانه دو طرف قرارداد میباشد.
منظور از «ارزش» ارزش کل معاملات در آن روز است که بر مبنای «هزار ريال» اعلام میشود. «موقعیتهای باز» هم بهکل موقعیتهایی گفته میشود که تا این تاریخ تسویه نشده و باقیمانده است. عدد 836 در شکل فوق تعداد موقعیتهای باز قرارداد تیرماه 95 را در روز پنجشنبه 20 خرداد 95 نشان میدهد که نسبت بهروز قبل 15 عدد کاهشیافته است.
بانک کارگشایی چگونه و با چه هدفی راه اندازی شد؟
این بانک که از واحدهای تابعه بانک ملی ایران است از سال 1381 باهدف کنترل و تنظیم بازار سکه آغاز به فعالیت نموده بود. یک ساعت قبل از آغاز مزایده روزانه در هرروز، بانک مرکزی بر اساس قیمت اونس جهانی، قیمت هر سکه را محاسبه و در اختیار بانک کارگشایی قرار میداد. بانک کارگشایی نیز سکهها را دربستههای 100، 200 و 500 تایی بهصورت مزایده عرضه کرده و بدین ترتیب وظیفه محوله خود که تنظیم بازار است را به انجام میرساند. در سال های اخیر به دلیل تغییرات حاصل شده در ترکیب بازار و نوع معاملات و …. فعالیت چندانی از سوی این بانک رویت نگردیده است.